Denna sida använder cookies. Klicka på knappen för att se hur vi hanterar dessa på Rivieraklubben.com

 

 

Håll dig informerad om hälsoläget i Frankrike

  1. Utegångsförbud
  2. Intyg
  3. Appen TousAntiCovid
  4. Covidtest & Vaccination
  5. Monaco
  6. Italien
  7. Urval av informationskanaler
  8. Resor och resesjukförsäkring
  9. Tips i coronatider
  10. Senaste nytt

 

1. Utegångsförbud 
confinement

Alpes-Maritimes stänger ned på helgerna från 26 februari

På grund av den höga smittspridningen i departementet Alpes-Maritimes införs lokala regler för att bekämpa pandemin. Från och med fredag 26 februari kl. 18.00 kommer Alpes-Maritimes vara nedstängt fram till och med måndag, 1 mars kl 06.00. I 63 kommuner från Menton till Théoule-sur-Mer. Även helgen därpå, 6-7 mars, kommer det vara nedstängt fram till och med den 8 mars, 06.00. 

NM CONFINMENT ALPES MARITIMES 220221

 

Under de kommande två helgerna har man rätt att gå ut en timma per dag. Man får max röra sig inom en radie av 5 km från hemmet. Intyg ska fyllas i när man uppehåller sig utomhus. 

Skäl till att vistas ute under nedstängningen är arbete, besök hos läkare, sjukhus, apotek och för att handla mat. Även för att passa barn, assistera en handikappad person eller familjemedlem, sporta och ta en promenad med sitt husdjur. 

Beslutet gäller än så länge endast under helgerna. På vardagar får man, precis som tidigare, vistas ute dagtid utan intyg men utegångsförbud gäller mellan kl. 18.00-06.00. 

Krav på munskydd gäller nu i hela departementet på alla offentliga platser, både inne och ute.

Vaccinationsprogrammet påskyndas och tusentals extradoser, både från Pfizer/BioNTech och AstraZeneca har utlovats.

Större affärer på 5 000 kvadratmer, som inte är mataffärer eller apotek, ska hållas stängda tills vidare. Dessa affärer ska kunna använda sig av click and collect, hemleverans. 

Detta gäller i hela Frankrike sedan 1 februari

  • Utegångsförbudet mellan kl. 18.00-06.00 i hela Frankrike tills vidare.
  • Dagtid är det fritt att röra sig över hela Frankrike utan intyg.
  • Ett intyg med giltigt skäl måste fyllas i för att vistas ute under utegångsförbudet. Intyget kan laddas ner från inrikesministeriets hemsida www.interieur.gouv.fr eller via sökappen TousAntiCovid.
  • Skäl till att vistas ute under utegångsförbudet: arbete, besök hos läkare, sjukhus och apotek. Barnpassning, assistera en handikappad person eller familjemedlem, ta en kort promenad med husdjur samt transit vid tåg- eller flygresa i samband med en långdistansresa. Det är även tillåtat att hämta en vän/släkting på flygplatsen. Visa en kopia på biljetten.
  • Ökad kontroll vid inresa till och utresa från Frankrike.
  • Inresa till och utresa från Frankrike, från eller till länder utanför Europeiska unionen avråds, utom av tvingande skäl.
  • Från ett EU-land krävs ett PCR-test samt ett intyg vid inresa till Frankrike, med undantag för arbetspendlare. 
  • Ett negativt PCR-coronatest ska visas upp samt gå i självisolering. Från och med den 22 februrari förlängs självisoleringen till 10 dagar. Efter 10 dagar ska ett nytt PCR-test tas.
  • Vid smitta gäller från och med 22 februari självisolering under 10 dagar. 
  • Alla restauranger, caféer, barer, nattklubbar, biografer och teatrar är fortsatt stängda. En del restauranger har hämtmat och vissa fik säljer kaffe. Några museiparker har öppnet i begränsad utsträckning.
  • Alla som kan ska jobba hemifrån. 
  • Strängare hälsoregler i skolornas matbespisningar.
  • Gymnastik för skolelever i inomhushallar är inte tillåtet.
  • Ökat antal coronatester på lärare och elever,
  • Förstaårselever på universitetet har rätt till undervisning i smågrupper tillsammans med lärare.
  • Finansminister Bruno Le Maire lovar ökad ekonomisk hjälp till drabbade företag. Upp till 4 miljarder euro/vecka ska betalas ut.
  • Vid saknad av giltigt intyg under utegångsförbudet, böter på 135 euro.
  • Fortsatt förbud för större folksamlingar. 

 

2. Intyg för att gå utanför hemmet

 
Attestations de deplacement largeur 960
 
För att gå ut under utegångsförbudet mellan kl. 18.00-06.00 eller nedstängningen under helgerna i Alpes-Maritimes måste man ha giltigt skäl och ta med sig ett intyg för detta.
 
Intygen kan laddas ner ner i telefonen via appen TousAntiCovid och från inrikesministeriets hemsida HÄR på engelska eller franska. 
 

Giltiga skäl för att gå ut under utegångsförbudet kl. 18.00-06.00:

  1. Yrkesverksamma som förflyttar sig mellan hemmet och arbetsplatsen
  2. Läkarbesök eller inköp av medicin som inte kan skjutas till ett senare tillfälle
  3. Tvingande familjeskäl, för att hjälpa en sjuk eller särskilt behövande, eller barnomsorg
  4. Förflyttning av person med funktionsnedsättning och dennes personliga assistent
  5. Vid kallelse till rättsligt eller administrativt ärende 
  6. Förflyttning på grund av deltagande i uppdrag av allmänt intresse
  7. För transit vid tåg/buss/flygtransport i samband med långdistansresa
  8. Kort tur för att rasta husdjur runt hemmet (max 1 km från hemmet) 

    Som tillägg till ovanstående gäller nedanstående undantagsskäl i de territorier som har helgnedstängning (bl.a. Alpes-Maritimes):

  9. Inköp av livsmedel och läkemedel samt inköp av material för arbete i hemmet
  10. Promenad och motion enskilt eller med de du bor, under högst en timma per dag, max 5 km från bostaden. Klicka HÄR för att se hur långt du får gå.
  11. Förflyttning för att delta i tillåtna sammankomster, till exempel för att ta sig till eller från en kyrka. 
  12. Vid rättsliga eller administrativa ärenden som inte kan skjutas till ett senare tillfälle.

Se översättning av intyget till svenska här.  

Böter och fängelsestraff om man inte respekterar utegångsförbudet: Man riskerar böter på 135 € vid utgång om giltigt skäl och intyg, saknas, denna höjs till 375 € om den inte betalas i tid. Vid ny bot inom två veckor får man betala 200 € respektive 450 € om den inte betalas i tid. Vid tre böter inom 30 dagar riskerar man böter på 3 750 €, samt fängelsestraff upp till 6 månader. 

Obs! Särskilt intyg krävs även vid inresa till Frankrike (läs mer under Covidtest och Resor nedan).

 

3. TousAntiCovid

 
logo TousAntiCovid

Appen TousAntiCovid, går att ladda ner gratis. Du ser antal smittade, får ett meddelande om du befunnit dig nära någon annan som varit smittad och om du själv har smittats kan du dela uppgiften i appen för att varna personer som du har varit i kontakt med. Här kan du även ladda ner det allmänna intyget för att gå ut.  
 
 

4. Covidtest & Vaccination

Covidtest & Intyg:

Krav på negativt PCR-test vid inresa till Frankrike

Negativt PCR-test: Från och med 24 januari midnatt införs krav på negativt PCR-test 72 timmar före inresa i Frankrike även för EU-resenärer som kommer med flyg. Från och med 31 januari gäller kravet även den som kommer in i landet landvägen, dvs med bil eller tåg, eller med färja. Se franska UD:s hemsida. Läs även mer på Frankrikes ambassad i Sveriges hemsida här: https://se.ambafrance.org/COVID-19-Information-om-atgarder-vid-inresa-till-Frankrike.

Intyg: Alla personer över 10 år som reser in i Frankrike måste även fylla i ett intyg att man har ett negativt PCR-test och inte uppvisar några symptom. För barn upp till 10 år ska man ha med ett intyg där man försäkrar att barnen inte har några Covid-19-symptom och att barnet inte varit i kontakt med någon som bekräftas sjuk i Covid-19 under de senaste 14 dagarna före resan. Du hittar intygen via följande länk: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage och finns även HÄR i pdf-format.

 

Test i Frankrike:

Via hälsoministeriets hemsida Santé.fr: https://sante.fr/recherche/trouver/DepistageCovid söker du efter testcentra (RT-PCR) i varje kommun.

För Alpes-Maritimes har även Nice Matin lagt in ett sökformulär för att hitta ett testcentra i varje stad: Nice Matin har ett sökformulär för att hitta testcentra (se slutet av artikeln finns ett sökfält där du lägger in namnet på din stad).

I Var finns uppgifter om fem tillfälliga testcentra via prefekturens hemsida.

På laboratoriekedjan Bioesterel tar de emot för provtagning utan remiss och utan Carte Vitale. Man bokar tid på deras hemsida, www.bioesterel.fr, via ett formulär som du hittar här

Vaccination:

Det är sjukvårdspersonal över 50 år eller i riskgrupper, anställda i hemtjänsten och personer och personal på äldreboenden som vaccineras i första ledet (totalt cirka 1 miljon personer). Vaccinationen tillhandahålls av Assurance Maladie utan kostnad för den som är skriven i Frankrike. Vaccinationsprogrammet kommer att intensifieras och från och med den 18 januari då man startar vaccinera i andra ledet. Alla från 75 år samt andra som befinner sig i särskilt utsatta riskgrupper vaccineras. De i riskgruppen måsta ha en remiss från husläkare för att få vaccinet. Därefter ska man vaccinera åldersgruppen 65-74 år och övriga riskgrupper. Som tredje led kan övriga vuxna vaccineras.

700 vaccinationscentraler kommer att ha öppet över hela Frankrike med 5-6 vaccinationscenter i varje departement utöver sjukhusen. 

Rivieraklubben återkommer med information om vad som kan komma att beröra medlemmar som inte är skrivna i Frankrike. För närvarande gäller ovanstående information och indelning i tre olika led, för de som har fransk nationalitet eller är skrivna i Frankrike. 

Tidbokning kan göras dirket på hemsidan sante.fr eller ring tel. 0800 009 110. Det ska också kunna göras via apparna Doctolib, Maïa ochKeldoc

De flesta kommuner har börjat ta emot intresseanmälningar för vaccinering. Vi råder dig att söka mer information på din kommuns hemsida eller söka ett vaccinationscentra via följande länk:  https://sante.fr/carte-vaccination-covid och för Alpes-Maritimes: https://alternativi.fr/annuaire/centre-vaccination-covid/alpes-maritimes och Var: https://alternativi.fr/annuaire/centre-vaccination-covid/var

Ta med ett id-kort och Carte Vitale/EU-kort.

 

5. Monaco

monaco 1

 
På grund av den höga smittspridningen i departementet Alpes-Maritimes införs lokala regler för att bekämpa pandemin. Från och med fredag 26 februari kl. 18.00 kommer Alpes-Maritimes vara nedstängt fram till och med måndag, 1 mars kl 06.00. Även helgen därpå, 6-7 mars, kommer det vara nedstängt fram till och med den 8 mars, 06.00. 
Alla som bor i Monaco uppmanas att inte besöka Alpes-Maritimes under de två kommande helgerna. 
 
Det är krav på att bära munskydd, från och med 5 års ålder, på alla offentliga platser. Utegångsförbud, mellan kl. 19.00-06.00, till och med 19 februari. Restauranger stänger kl 19.00 men det går att beställa hem mat till och med kl. 21.00. Besök i landet förbjudet för alla som inte bor eller arbetar i Monaco. 
 
Krav på distansarbete
Från och med måndag, 8 februari, är det obligatoriskt att jobba på distans i Monaco. Endast ett fåtal yrkesgrupper är fråntagna regeln, till exempel sjukhuspersonal. Den nya regeln gäller under minst 14 dagar. Varje dag arbetspendlar 45 000 fransmän och 8 000 italienare till och från Monaco. 

 

Begränsad inresa till Frankrike för monegasker  
Alla som är skrivna i Monaco har möjlighet att vistas i Frankrike, mellan klockan 06.00 - 18.00, inom en radie av 30 km. Det behövs ett giltigt skäl om man vill åka längre in i Frankrike. Det är till exempel inte möjligt att besöka sitt landställe i Var eller ta en längre shoppingtur. Vid en kontroll måste ett intyg, där man kryssat i varför man behöver vara i Frankrike, tillsammans med ett negativt PCR-test inte äldre än 72 timmar visas upp. Endast arbetspendlare och lastbilschaufförer är befriade från intygstvång. 

I ett försök att stoppa smittspridningen stänger alla sport- och simhallar samt gym tills vidare. 
 
Uppdaterad information finns på regeringens hemsida både på engelska och franska via följande länkar:
 
 

6. Italien

flagga italien

Från och med måndag 1 februari, och en vecka framåt, kommer alla regioner utom Umbrien, Apulien, Sicilien, Sardinien och provinsen Alto Adige att vara gula zoner. Det innebär att man kan förflytta sig fritt inom regionen mellan kl. 05.00-22.00, restauranger och barer får vara öppna fram till kl. 18.00, likaså museer. I de oranga zonerna är det förbjudet att lämna kommunen bortsett från resor till och från arbetet. Observera att det inte är tillåtet att åka över gränsen, till exempel för en shoppingtur, mellan Frankrike och Italien.

För uppdaterad information vad gäller resenärer från Frankrike samt intyg som krävs vid inresa se hemsidan för Svenska Ambassaden i Rom samt franska ambassaden i Rom.

7. Informationskanaler för att hålla koll på vad som gäller i Coronatider: 

Nationellt:

 

 Regionalt:

 

Kommunalt:

 

8. Resor & Resesjukförsäkring

Resor till- och från Frankrike
 
Nedanstående information innehåller allmänna upplysningar om vad som gäller vid resor under rådande förhållanden. Den innehåller även specifik information för dig som har, eller funderar på att teckna, Rivieraklubbens Resesjukförsäkring 2021. 
 
Gränserna inom EU är öppna och det går att resa mellan Frankrike och Sverige.
 

Krav på negativt PCR-test vid inresa till Frankrike

Negativt PCR-test: Från och med 24 januari midnatt införs krav på negativt PCR-test 72 timmar före inresa i Frankrike även för EU-resenärer som kommer med flyg. Från och med 31 januari gäller kravet även den som kommer in i landet landvägen, dvs med bil eller tåg, eller med färja. Se franska UD:s hemsida. Läs även mer på Frankrikes ambassad i Sveriges hemsida här: https://se.ambafrance.org/COVID-19-Information-om-atgarder-vid-inresa-till-Frankrike. Nedstängningen innebär att man bör undvika icke-nödvändiga resor och kunna ange giltigt skäl när man föflyttar sig. Håll er välinformerade och följ lokala myndigheters råd och anvisningar på plats. Lokala restriktoner och regler kan snabbt förändras. Kommer man med flyg under utegångsförbudet kl. 18.00-06.00 ska man kunna visa upp intyg (se ovan) och flygbiljett.

Intyg: Alla personer över 10 år som reser in i Frankrike måste även fylla i ett intyg att man har ett negativt PCR-test och inte uppvisar några symptom. För barn upp till 10 år ska man ha med ett intyg där man försäkrar att barnen inte har några Covid-19-symptom och att barnet inte varit i kontakt med någon som bekräftas sjuk i Covid-19 under de senaste 14 dagarna före resan. Du hittar intygen via följande länk: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage och finns även HÄR i pdf-format.

Ladda ner sökappen UD Resklar för att aktuell information om resmålet. Uppstår akuta problem vid hemresa, kontakta UD:s konsulära nödjour - tel. +46 8 405 50 50. 

Flyg: Det är fortfarande begränsningar i flygtrafiken mellan Sverige och Frankrike. Att tänka på:

  • I Frankrike är det obligatoriskt att bära medicinsk ansiktsmask på flygplatserna och ombord på alla flygningar.
  • Temperaturen kan tas innan ombordstigning, får vara max 38°C.
  • Negativt Covid-19 test högst 72 timmar gammalt, krävs för inresande även från EU-länder.  
  • Butiker på flygplatsen kan vara stängda.
  • Tänk på att vara ute i god tid då säkerhetskontrollerna kan ta tid och ändringar av flyg kan uppstå på grund av reducerad personal på flygplatsen. 
  • Kontrollera alltid med flygbolaget vilka regler som gäller. 

Läs mer på ambassadens hemsida och om eventuella kommande förändringar HÄR.

Uppdaterad reseinformationen från Sveriges ambassader i de olika länderna:

EU har även öppnat en ny sajt som heter Re-open EU med reseregler land för land inom EU/Schengenområdet.

IATA - The International Air Transport Association, ger även information om bland annat olika länders inreserestriktioner.

 
Rivieraklubbens Resesjukförsäkring 2021:

  • Försäkringen gäller om man inte trotsat ett eventuellt reseförbud (starkare än reseavrådan). Försäkringen täcker eventuell sjukhusvård, såvida resan inte påbörjades efter att reserestriktionerna infördes, även för behandling av Coronavirus.
  • Coronaviruset har klassats som en pandemi, och händelser orsakade av detta täcks inte av försäkringen. Detta gäller t.ex. inställda flyg, ändrad hemresa, extra kostnader för hotellvistelse m.m. Avbeställnings-/annullationsskydd täcks aldrig av klubbens resesjukförsäkring. Sådana kostnader får man stå själv. Om ditt flyg är inställt bör du kontakta flygbolaget för eventuellt ersättningsflyg. Se även UD:s allmänna råd till resenärer med avseende till Coronasituationen som vi länkat till ovan.
  • Försäkringen täcker inte medicin/vård för en åkomma man redan är under behandling för. Kostnader som uppstår för behov av sådan vård/mediciner om man blir kvar på plats under längre tid än planerat får man normalt stå för själv.
  • Reseskyddet kan inte förlängas utöver 90 dagar från utresedatum.  
  • För assistans från Resesjukförsäkringen:
    • Ring AXA Assistans innan du uppsöker vård på telefonnummer + 33 (0) 1 55 92 27 62. Denna servicelinje är öppen alla dagar dygnet runt. För frågor finns det även möjlighet att kontakta AXA Assistance på mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
    • Uppge namn och kontraktsnummer 0803956.


Europeiska sjukförsäkringskortet och intyg om rätt till vård i Sverige: För dig som befinner dig inom EU är Europeiska sjukförsäkringskortet fortsatt giltigt, med möjlighet att få vård under samma förutsättningar som respektive lands invånare.

De flesta svenska pensionärer som är skrivna i Frankrike bör ha fått ett intyg från Försäkringskassan i Sverige som ger rätt till vård i Sverige på samma sätt som för de som är skrivna där (med undantag för pensionärer som tidigare har varit yrkesverksamma i Frankrike). 

Läs mer på hemsidan om sjukvård inom EU.

 

9. Tips i coronatider (klicka på rubriken för att se tipsen)

 

10. Senaste nytt  

Ansträngt hälsoläge för 20 departement 

På en presskonferens på torsdagskvällen, 25 februari, meddelade premiärminister Jean Castex att 20 departement har en kraftig smittspridning med 30 000 smittade under gårdagen. Över hälften av alla fall tillhör den smittsamma engelska varianten av coronaviruset och cirka sex procent den brasilianska. Följande departement ska hårdbevakas; Paris, Yvelines, l'Essonne, Val-d'Oise, Val-de-Marne, Hauts-de-Seine, Seine-et-Marne, Seine-Saint-Denis, Le Nord, Pas-de-Calais, l'Oise, Somme, Bouches-du-Rhône, Var, Alpes-Maritimes, Rhône, Drôme, Moselle, Meurthe-et-Moselle och l'Eure-et-Loir.  Castex varnade för att nya restriktioner kan införas den 6 mars. 

Regeringen gör allt för att slippa en tredje nedstängning av Frankrike. Skolorna ska hålla öppet så länge som möjligt. Fler barn ska testas i skolorna med ett enkelt salivtest. Vaccinationsprogrammet intensifieras och båste hus- och företagsläkare har nu rätt att vaccinera. I mitten av maj ska alla över 50 år ha erbjudits vaccin och då ska restriktionerna kunna lätta. Nya behandlingsmetoder ska även erbjudas speciellt utsatta personer och patienter över 80 år. France 2 25/02/21

Ny nedstängning bör vara en sista utväg

Målsättningen är att göra allt för att undvika en ny allmän nedstängning förklarade premiärminister Jean Castex i presskonferens på torsdagskvällen, 4 februari.  Endast det franska utomeuropeiska departementet Mayotte, utanför Madagaskar, ska stänga ner i tre veckor med början på fredag, 5 februari kl 18.00. 

Enligt Castex är situationen fortfarande skör eftersom antalet nysmittade ligger i snitt på 20 000 per dag. Andelen patienter, som drabbats av de mer smittsamma muterade varianterna av viruset, har inom en månad ökat från 3,3 procent till 14 procent. 

För att hindra ytterligare smittspridning varnade Castex för sportlovet som börjar på fredag för zon A. ”Som ni gjorde under jul- och nyårshelgen uppmanar jag er att vara extremt försiktiga under dessa lediga dagar."

Ett viktigt sätt att hindra smittspridning är att i största mån arbeta på distans, klargjorde Jean Castex som beklagade att distansarbete minskat sedan slutet av året. 

Under de kommande dagarna ska cirka 1,7 miljoner personer vaccineras med den första dosen, ytterligare 500 000 i slutet av februari och 1,2 miljoner under mars månad meddelade Jean Castex. Intensifieringen möjliggörs genom att AstraZenecas vaccin ska börja användas i Frankrike från och med lördag. Premiärministern tillade att den första leveransen av vaccinet kommer att tilldelas vårdinrättningar för att skydda hälso- och sjukvårdspersonal. France 2 04/02/2021

Premiärminister Jean Castex höll den 29 januari, en överraskande presskonferens med anledning av covid-19-pandemin i Frankrike.
Han förklarade att situationen är fortfarande oroande, med 27 000 personer på sjukhus och mer än 3 000 i intensivvård. 
Någon ny nedstängning är dock inte aktuell men kompletterande åtgärder avsedda att begränsa pandemin sätts in.
Ökad kontroll vid inresa till och utresa från Frankrike från och med söndag.
Inresa till och utresa från Frankrike från eller till länder utanför Europeiska unionen är inte tillåtet, utom av tvingande skäl. 
Från ett EU-land krävs ett PCR-test vid inresa till Frankrike och ett intyg, med undantag för arbetspendlare. 
Affärscentrum som inte säljer livsmedel, med en yta på över 20 000 kvadratmeter, stängs från och med söndag. 

På en presskonferens den 14 januari förklarade premiärminister Jean Castex att antalet personer som insjuknat i covid-19 ökar, över 20 000 personer/dag. Från och med lördag, 16 januari gäller därför utegångsförbudet mellan kl. 18.00-06.00 i hela Frankrike under minst 15 dagar. Dagtid är det fritt att röra sig över hela Frankrike utan intyg. Om inte hälsoläget förbättras kan det bli en tredje nedstänngning av Frankrike.

200-300 personer är smittade av en ny variant av coronaviruset som kommer från Storbritannien och Sydafrika. Därför blir det strängare kontroller vid gränserna och resande utanför EU måste uppvisa ett negativt PCR-coronatest samt gå i självisolering under 7 dagar. Efter 7 dagar ska ett nytt PCR-test tas. Nya regler kommer att gälla från och med 21 januari för resande inom EU.

Vaccinationsprogrammet kommer att intensifieras och från och med den 18 januari kan alla, från 75 år samt andra som befinner sig i den absoluta riskgruppen vaccineras. De i riskgruppen måsta ha en remiss från husläkare för att få vaccinet. För att boka tid för vaccinering, gå in på hemsidan sante.fr eller ring tel. 0800 009 110.
700 vaccinationscentraler kommer att ha öppet över hela Frankrike. Ta med ett id-kort och Carte Vitale.

Detta gäller från och med lördag, 16 januari.

  • Utegångsförbudet mellan kl. 18.00-06.00 i hela Frankrike tills vidare.
  • Ett intyg med giltigt skäl måste fyllas i för att vistas ute under utegångsförbudet. Intyget kan laddas ner från inrikesministeriets hemsida www.interieur.gouv.fr eller via sökappen TousAntiCovid.
  • Skäl till att vistas ute under utegångsförbudet: arbete, besök hos läkare, sjukhus och apotek. Barnpassning, assistera en handikappad person eller familjemedlem, ta en kort promenad med husdjur samt transit vid tåg- eller flygresa i samband med en långdistansresa. Det är även tillåtat att hämta en vän/släkting på flygplatsen. Visa en kopia på biljetten.
  • Strängare gränskontroller och resande utanför EU måste uppvisa ett negativt PCR-coronatest samt gå i självisolering under 7 dagar. Efter 7 dagar ska ett nytt PCR-test tas. 
  • Nya regler kommer att gälla från och med 21 januari för resande inom EU.
  • Alla som kan ska jobba hemifrån. De som vill får vistas på jobbet 1 dag/vecka.
  • Strängare hälsoregler i skolornas matbespisningar.
  • Gymnastik för skolelever i inomhushallar är inte tillåtet.
  • Ökat antal coronatester på lärare och elever,
  • Förstaårselever på universitetet har rätt till undervisning i smågrupper tillsammans med lärare.
  • Finansminister Bruno Le Maire lovar ökad ekonomisk hjälp till drabbade företag. Upp till 4 miljarder euro/vecka ska betalas ut.
  • Vid saknad av giltigt intyg under utegångsförbudet, böter på 135 euro.
  • Fortsatt förbud för större folksamlingar. 

Macron lovar vaccin till alla

I en intervju på tv-kanalen TF1 sade president Macron att alla som vill bli vaccinerade ska ha fått sina två doser senast i slutet av sommaren. Han förstår att många tycker att det franska vaccinationsprogrammet går för långsamt men att det finns en gemensam strategi inom EU. Presidenten uppmanade dessutom alla att vara försiktiga och skydda de mest utsatta, barn och ungdomar så att de kan fortsätta att gå i skolan. Men om smittspridningen ökar hotar en tredje nedstängning. Le Point 03/02/21

Astra Zenicas vaccin godkänt 

Det svensk-brittiska läkemedelsföretagets Astra Zenicas vaccin är det tredje vaccinet mot covid-19 som godkänts i Frankrike. Vaccinet rekommenderas dock inte för personer över 65 år eftersom det är oklart hur bra skydd vaccinet ger.  Le Figaro 02/02/21

Coronavaccineringen startar i Cannes
 
Är du 75 år, eller över, och bor och är skriven i Cannes? Från och med i dag, 13 januari, går det att vaccinera sig i Festivalpalatset på Croisetten. Boka tid på -  (sur cannes.com) 20 minutes 13/01/20
 
PACA sist i Frankrikes vaccinationsliga
 
Enligt Frankrikes hälsoministerie ligger regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur sist av alla franska regioner när det gäller antalet coronavaccinerade. Endast 6 926 personer hade i går fått den första dosen av vaccinet, 0,132 procent av regionens totala befolkning. Fram till och med den 11 januari hade totalt 138 351 personer i hela Frankrike fått vaccinet. Nice-Matin 12/01/20 
 
Monaco, besöksförbud. Utegångsförbud för Monegasker mellan 19.00 - 06.00 
 
Från och måndag 11 januari gäller utegångsförbudet i Monaco mellan kl. 19.00 - 06.00. Restauranger har öppet till och med 19.00 och hemleverans av mat kan ske till och med kl. 21.00. Förbjudet att besöka Monaco om man inte bor i landet eller om man inte arbetar i Monte-Carlo. Det är även förbjudet att äta på restaurang  om man inte bor eller arbetar i landet. Monaco-Matin 09/01/21 och 10/01/21
 
Var, från och med tisdag utegångsförbud mellan 18.00 - 06.00 
 
Från och med den 12 januari gäller utegångsförbudet mellan kl. 18.00 - 06.00 i Var. Vid saknad av giltigt intyg under utegångsförbudet blir det böter på 135 euro. Var-Matin 09/01/21 

Nice storsatsar på vaccinationsprogram

Fyra vaccinationscentraler, vaccinodromes, kommer att upprättas i Nice: Rue Hancy, Théâtre de Verdure, Palais Nikaïa och Palais des Expositions. Nice stad hoppas att från och med måndag kunna vaccinera 50 000 personer i veckan. En buss kommer att göra runt i grannkommunerna för att vaccinera så många som möjligt. France Bleu 08/01/21

Vaccinationsprogrammet intensifieras

På en presskonferens den 7 januari förklarade premiärminister Jean Castex att antalet personer som insjuknat i covid-19 är så många att caféer, barer, restauranger, sportanläggningar och gym förblir stängda tills vidare. Tidigast i mitten av februari kan de öppna igen. Även biografer, teatrar, och museer förblir stängda. Inte heller kommer Frankrikes skidliftar att öppna på nytt. En ny utvärdering av hälsoläget kommer att göras den 20 januari. 

En ny variant av coronaviruset har registreras i Storbritannien och Sydafrika. Resande från Storbritannien till Frankrike måste visa upp ett negativt coronatests.

Från och med den 2 januari gäller utegångsförbudet mellan kl. 18.00-06.00 i femton departement: Alpes-Maritimes, Vosges, Marne, Haute-Marne, Meurthe-et-Moselle, Moselle, Nièvre, Saone-et-Loire, Meuse, Ardennes, Haute-Saône, Territoire de Belfort, Doubs, Jura och Hautes-Alpes. Ytterligare 10 departement riskerar att få utegångsförbud från och med kl. 18.00. I övriga Frankrike är det utegångsförbud mellan kl. 20.00 - 06.00. Dagtid är det fritt att röra sig över hela Frankrike utan intyg. 

Vaccinationsprogrammet kommer att intensifieras och från och med den 18 januari kan alla, från 75 år samt andra som befinner sig i riskgruppen, vaccineras. Kontakta husläkare eller gå in på hemsidan sante.fr från och med måndag, 11 januari. 300 vaccinationscentraler kommer att öppna över hela Frankrike inom kort. Totalt har Frankrike beställt 78 miljoner doser av vaccinet.

  • Ett intyg med giltigt skäl måste fyllas i för att kunna gå ut under utegångsförbudet. Intyget kan laddas ner från inrikesministeriets hemsida www.interieur.gouv.fr eller via sökappen TousAntiCovid.
  • Skäl till att vistas ute under utegångsförbudet: arbete, besök hos läkare, sjukhus och apotek. Barnpassning, assistera en handikappad person eller familjemedlem och att gå ut med husdjur, samt transit vid tåg- eller flygresa i samband med en långdistansresa. Det är även tillåtat att hämta en vän/släkting på flygplatsen. Visa en kopia på biljetten.
  • Alla affärer ska vara stängda under utegångsförbudet och det är inte tillåtet att sporta kvällstid. 
  • Biografer, teatrar, sport- och konsertanläggningarna, museer och kasinon förblir stängda.
  • Resande från Storbritannien, till Frankrike, måste visa upp ett negativt coronatests.
  • Restauranger, barer, caféer, nattklubbar, diskotek och skidliftar förblir stängda. 
  • Vaccinationsprogrammet kommer att intensifieras och alla över 75 år och andra i riskgruppen kan vaccineras.
  • Frankrike har beställt 78 miljoner doser av vaccinet.
  • Vid saknad av giltigt intyg under utegångsförbudet blir det böter på 135 euro.
  • Fortsatt förbud mot större folksamlingar. France 2 - 07/01/20
Alpes-Maritimes - utegångsförbud kl. 18.00 - 06.00
 
Från och med 2 januari 2021, gäller utegångsförbud i Alpes-Maritimes mellan kl. 18.00 - 06.00. På grund av att coronasmittan ökat i departementet har utegångsförbud, tills vidare, framflyttats. Alla affärer ska vara stängda och det är inte tillåtet att vara ute och jogga eller cykla efter kl.18.00. Intyg, samma som tidigare, ska fyllas i om man behöver vistas utomhus efter kl. 18.00, till exempel för arbete, besöka en läkare eller apotek, hjälpa en sjuk vän/handikappad person, kort hundpromenad eller barnpassning. Nice-Matin 02/01/21
 
Så ska corona-vaccineringen gå till
 
På en presskonferens på torsdagseftermiddagen informerade premiärminister Jean Castex om hur covid-vaccineringen ska gå till.
• Ansvarig för planeringen av massvaccinationen är professor i immunologi, Alain Fischer.
• 1,5 miljarder euro är avsatta för inköp av vaccin. 200 miljoner doser av vaccinet är reserverade för Frankrike.
• Vaccineringen är gratis och frivillig. Det krävs två doser per person för att vaccinet ska ge skydd mot covid-19. 
• Äldre, som bor på ålderdomshem, blir först ut att få vaccinet. Om alla tillstånd blir klara kommer 1 miljon personer att vaccineras under januari 2021.
• Även personal på ålderdomshem har förtur till att få vaccin och personer som ingår i övriga riskgrupper. Totalt 14 miljoner får vaccinet under februari-mars 2021.
• Övriga medborgare och bosatta i Frankrike kommer att vaccineras under under april - juni 2021. BFM TV 03/12/20
 
 
Nya intyg från och med idag
 
Från och med den 28 november 2020 och till åtminstone den 15 december 2020 gäller nya intyg för att vistas utanför hemmet. Dessa går att ladda hem från inrikesministeriets hemsida www.interieur.gouv.fr eller direkt från appen TousAntiCovid. Nice-Matin 28/11/20
 
Förtydliganden från premiärministern
 
På en presskonferens strax före lunch 26 november förtydligade premiärminister Jean Castex vad som kommer att gälla de närmaste veckorna. 
• Skidstationer får öppna till jul men liftarna kommer att vara stängda.
• Från och med lördag är det tillåtet att spela golf och tennis - singelspel, fiska och jaga.
• Det är tillåtet att bada i havet, paddla, dyka och kitesurfa. 
• Mäklare får ha visningar.
• Kasinon öppnar den 15 december om hälsoläget förbättras.
• Från och med den 15 december gäller inte längre 2 mils gränsen. Man får röra sig fritt mellan regionerna fram till kl 21.00. Att vistas efter kl 21.00 kommer att kräva ett speciellt intyg. 
• Vaccineringen väntas starta i början av januari 2021om alla tillstånd är beviljade.
• Speciella hjälpinsatser till ungdomar, de som har hoppat av studierna och nyutexaminerade som inte lyckats med att få ett första jobb kommer få ekonomiskt stöd och erbjudas korttidsjobb. Nice-Matin 26/11/20
 
Frankrike lättar på restriktioner
 
I tisdagens direktsända tv-tal till nationen, 24 november, meddelade president  Emmanuel Macron att Frankrike lättar på sina coronarestriktioner. Toppen av den andra vågen av epidemin har passerat. En uppmjukning av nedstängningen kommer att ske i tre steg. Om smittspridningen fortsätter att minska kommer den nationella nedstängningen att upphävas den 15 december.  För att undvika en tredje våg av coronaviruset, i väntan på de första vaccinerna, gäller strategin att "Testa, spåra, skydda". Över 50 000 människor har sedan pandemins början dött av coronaviruset. På torsdag, 26 november, kommer premiärminister Jean Castex att precisera hur Frankrike kommer att öppna upp på nytt.
 
Detta gäller från och med lördag 28 november
  • Intyg för att vistas utomhus, att arbeta utanför hemmet och att lämna och hämta barn på skolan gäller fortfarande. 
  • Tillåtet att vistas upp till två mil från sitt hem under högst tre timmar.
  • Butiker, som till exempel blomsterhandlare, bok- och klädaffärer, öppnar på nytt. Affärer får ha öppet till kl. 21.00.
  • Frisörer får börja jobba igen och det är tillåtet att besöka bibliotek.
  • Religiösa sammankomster är tillåtna, upp till 30 personer.
  • För barn är sport och andra utomhusaktiviteter efter skolan tillåtna igen.
  • Alla som kan ska fortsätta att jobba hemifrån.

Detta gäller från och med tisdag 15 december

  • Om hälsoläget tillåter upphör nedstängningen.
  • Utegångsförbud gäller mellan kl. 21.00 - 07.00.
  • På jul- och nyårsafton går det att röra sig fritt.
  • Biografer, teatrar och museer öppnar igen.
  • Intyg för att vistas utomhus gäller bara efter kl. 21.00.
  • Förbud gäller fortfarande för större folksamlingar.

Detta gäller från och med onsdag 20 januari 2021

  • Om hälsoläget tillåter öppnar restauranger, caféer, sportanläggningar och gym igen.
  • Utegångsförbud gäller mellan kl. 22.00 - 07.00.
  • I mitten av januari kommer alla gymnasieelever att kunna återvända till sina skolor och slippa plugga hemifrån varannan vecka.  
  • Universitets- och högskoleelever kommer att kunna återuppta den fysiska undervisningen i början på februari. 

Vaccinering

President Macron lovade en öppenhet när det gäller vaccinering. Den kommer inte att vara obligatorisk och de äldre och "de mest ömtåliga" kommer att prioriteras. Vissa vaccin kommer att finnas tillgängliga i slutet av december eller i början av januari. En ny typ av vaccin blir tillgänglig fram på våren.

Ekonomisk hjälp

För att hjälpa restaurang- och barägare och undvika massiva konkurser har Macron lovat att "fylla på den hjälp" som redan finns. De kommer att kunna få 20% av sin omsättning, som de hade under under 2019, eller 10 000 euro från en solidaritetsfond.   

Skidorter

Frankrikes skidstationer kommer att få ett svar från regeringen inom några dagar om de får öppna i december. Men Emmanuel Macron säger att han föredrar att de får vänta till januari. France 2 24/11/20

Hundägare - högre risk för covid-19

Enligt en spansk undersökning löper hundägare en högre risk att smittas av coronaviruset. Har du hund ökar smittrisken med upp till 78 procent. Alla smittade personer bör undvika all kontakt med sina husdjur. Ett fåtal franska katter och hundar har blivit smittade av covid-19. CNews 19/11/20

Sverige byter strategi mot viruset

Den franska tidningen Le Monde uppmärksammar att den svenska regeringen presenterat en rad olika åtgärder för att minska risken för smittspridning av covid-19. Tidigare har Sverige omskrivits som ett land som valt öppenhet, till skillnad från Frankrikes nedstängning i ett försök att minska antalet insjukna. Le Monde 18/11/20

Förtydligandet om coronatester

Det finns primärt tre olika typer av coronatester. Den ena typen används för att undersöka pågående virusinfektion och den andra typen undersöker om det finns antikroppar i blodet. Syftet med antikroppstestet är att undersöka om man haft infektionen eller ej.

Test Sérologique kan avgöra om man bär på antikroppar mot viruset. Testet tas som ett blodprov, oftast i armvecket.

Test Virologique – är ett PCR-test som kan avgöra om en person är smittad med coronaviruset. Testet tas i näsan och svalg.

Test Antigène är ett antigentest - kallat snabbtest - som kan avgöra om en person är smittad med coronaviruset. Testet tas i näsan. Testresultatet från Antigène har inte lika hög säkerhetsgrad som Test Virologique. www.gouvernement.fr 16/11/20

Nedstängningen fortsätter
 
I en direktsänd presskonferens på torsdagen, 12 november, meddelade premiärminister Jean Castex att nedstängningen av Frankrike fortsätter under minst två veckor till. Den andra coronavågen som drar över Europa har eskalerat. Det är stor press på franska intensivvårdsavdelningar. Antalet smittade har dock minskat något under den gångna veckan.
 
  • Intyg för att vistas utomhus, att arbeta utanför hemmet och att lämna- och hämta barn på skolan gäller fortfarande. Om hälsoläget förbättras kan småbutiker, som till exempel blomsterhandlare, bok- och klädaffärer öppna igen den 1 december. Affärer som måsta följa ett strikt hälsoprotokoll för att kunna ta emot kunder på nytt.
  • Barer, cafféer, restauranger, gym och sportanläggningar kommer att förbli stängda.
  • Jean Castex uppmanar att alla som kan ska jobba hemifrån.
  • Det kommer att bli skärpta kontroller av intyg för att vistas utomhus. Hittills har 581 000 personer kontrollerats och 72 279 av dessa har fått böter.
  • Antalet coronatester ökar och i dag genomförs cirka 2 miljoner tester i veckan. 20 miljoner nya coronatester, Antigène - Antigen, är redan beställda. Test Antigène är ett antigentest - kallat snabbtest - som kan avgöra om en person är smittad med coronaviruset. Testet tas i näsan.  
  • Gymnasieelever har rätt att ha undervisning på distans under vissa dagar i veckan.
  • Ekonomisk ersättning utlovas till alla butiker, barer, cafféer, restauranger, gym och sportanläggningar som inte får ha öppet under nedstängningen. France 2 12/11/20
     

I en direktsänd presskonferens på torsdagen 29 oktober redogjorde premiärminister Jean Castex för vilka nya regler som träder i kraft under Frankrikes andra nerstängning. Detta gäller från och med fredag 30 oktober till och med den 1 december. Syftet är att rädda människoliv och få ner antalet sjukhusintagningar som ökat oroväckande den senaste tiden. Nya intyg för att arbeta utanför hemmet, och att vistas utomhus finns att ladda ner i telefonen via appen TousAntiCovid och från hemsidan www.interieur.gouv.fr - se länkar nedan.

  • Alla som kan ska distansarbeta.
  • Alla har rätt att vistas ute en timme om dagen, inom en radie av 1 kilometer. Intyg måste fyllas i. 
  • Att gå ut med husdjur och motionera, till exempel jogga och cykla, är tillåtet men inte i grupp. 
  • Förbjudet att simma, paddla och surfa.
  • Daghem och skolor, från förskola upp till gymnasium, fortsätter att ha undervisning.
  • Universitet och högskolor stänger. Undervisning sker på distans.
  • Gym, sporthallar, biografer, museer, teatrar, konsertlokaler, frisörsalonger, barer, caféer och restauranger ska hållas stängda tills vidare.
  • Endast restauranger som erbjuder hämtmat är öppna.
  • Affärer, som har definierats som icke väsentliga, som till exempel bokhandel, blomsteraffär och klädbutiker, ska hållas stängda.
  • Post- och bankkontor och offentliga institutioner kommer att ha fortsatt öppet.
  • Masktvång gäller på offentliga platser, både inom- och utomhus, från 6 år. 
  • Äldreboenden kommer att tillåta besök.

Om 2 veckor kommer en utvärdering att göras för att avgöra om Frankrike kan öppna igen. France 2 - 29/10/20

Italien inför utegångsförbud
 
Från och med i dag, 6 november, inför Italien utegångsförbud. Det är inte tillåtet att vistas utomhus mellan kl. 22.00 - 05.00 fram till och med den 3 december. Samtliga gymnasieskolor inför distansundervisning, museer får inte hålla öppet och alla köpcentrum - gallerior ska vara stängda under helgerna. Regionerna Aostadalen, Piemonte, Lombardiet och Kalabrien klassas som röda zoner - aree rosse. Nice-Matin 06/11/20 
 
Strängare utegångsregler i Paris
 
Borgmästaren i Paris, Anne Hidalgo, meddelar att man från och med fredag inför strängare utegångsregler i Paris med förstäder. Det blir förbjudet att sälja mat och dryck från restauranger och affärer mellan klockan 22.00 - 06.00. Le Parisien 05/11/20
 
Förlängt hälsonödläge
 
Nationalförsamlingen beslutade i dag, efter en het debatt, att förlänga Frankrikes hälsonödläge fram till och med den 16 februari 2021. Franceinfo 04/11/20
 
Utegångsförbud i Monaco
 
Prins Albert II av Monaco meddelade i ett direktsänt tv-tal att landet inför utegångsförbud från och med söndag, 20.00 - 06.00. Utegångsförbudet gäller till och med den 30 november. Det är dessutom krav på att bära munskydd, från och med 5 års ålder, på alla offentliga platser. Paris Match 30/10/20
 
Frankrike stänger ner igen

President Emmanuel Macron bekräftade i kväll, 28 oktober, att Frankrike ska stänga ner igen.  Från och med fredag 30 oktober till den 1 december. Presidenten uppmanar alla att stanna hemma, om det går, och respektera nya restriktioner. Detaljerna kommer att offentliggöras i morgon.  

Enligt Macron cirkulerar viruset i Frankrike i en hastighet som även de mest pessimistiska prognoser inte hade förutsett. De åtgärder som vidtagits visar sig vara otillräckliga.
- Vi måste erkänna att vi, som alla våra grannländer, är överväldigade av den plötsliga accelerationen av epidemin. Vi är alla i Europa förvånade över virusets utveckling, sade Macron.

Macron antydde även att den andra vågen av viruset utan tvekan kommer att bli svårare och mer dödlig.
- Vi vet att 9 000 personer kommer att vara i intensivvård i mitten av november, vilket är den maximala kapaciteten. Mitt ansvar är att skydda alla fransmän. Antalet inläggningar i intensivvård måste minska. Och de äldsta och mest ömtåliga i samhället samt vårdpersonal måste skyddas.

- Antingen görs ingenting och då är kollektiv immunitet som eftersträvas. Men Frankrike kommer aldrig att anta denna strategi, vi kommer aldrig att låta hundratusentals medborgare dö. Ett annat sätt är att bara skydda människor som är i riskzonen men det är inte heller det vi vill.  Vi kan inte heller öka antalet intensivvårdsplatser utan vidare.

Daghem, skolor och gymnasier kommer att förbli öppna, vårdhem och äldreboenden kommer att tillåta besök. Distansarbete kommer att generaliseras när det är möjligt. Universiteten kommer att stängas. Undervisningen kommer att ske på distans. Post, bank och offentliga institutioner kommer att ha fortsatt öppet.

Affärer, som har definierats som icke väsentliga, inklusive barer och restauranger, kommer att stängas men de ska få ekonomiskt stöd.
Om 2 veckor kommer en utvärdering att göras för att avgöra om de kan öppna igen. France 2 - 28/10/2020

Var - krav på munskydd i vissa orter 

Prefekten i Var har beslutat att från och med i morgon, 28 oktober fram till och med den 11 november, är obligatoriskt att bära munskydd på alla offentliga platser i följande orter i Métropole Toulon Provence Méditerranée; Carqueiranne, Hyères, La Crau, La Garde, La Seyne-sur-Mer, La Valette-du-Var, Le Pradet, Le Revest-les-Eaux, Ollioules, Saint-Mandrier-sur-Mer, Six-Fours-les-Plages och Toulon. Munskyddstvånget gäller, både inne- och utomus, för alla förutom joggare, cyklister, barn under 11 år och om det finns medicinska skäl att inta använda munskydd. Böter på 135 euro om munskydd saknas. Var-Matin 27/10/20 

Utegångsförbud i Alpes-Maritimes - Var och 52 andra departement
 
I en direktsänd pressträff meddelar premiärminister Jean Castex att totalt 54 departement, samt Franska Polynesien, nu klassas som Alerte maximale - maximal varningszon. Castex konstaterar att Frankrike har drabbats av en andra våg av coronaviruset. Utegångsförbud mellan 21.00 - 06.00 gäller från och med fredag midnatt, 23 oktober, fram till och med den 4 december. Böter på 135 euro vid utgång om giltigt skäl saknas, 1 500 euro om det upprepas. Utegångsförbudet gäller för 46 miljoner fransmän.
 
Nya departement med utegångsförbud;

Ain, Alpes-Maritimes, Ardèche, Ardennes, Ariège, Aube, Aveyron, Bas-Rhin, Calvados, Corse-du-Sud, Côte-d’Or, Drôme, Gard, Hautes-Alpes, Haute-Corse, Haute-Loire, Hautes-Pyrénées, Haute-Savoie, Haute-Vienne, Ille-et-Villaine, Indre-et-Loire, Jura, Loiret, Lozère, Maine-et-Loire, Marne, Meurthe-et-Moselle, Oise, Pas-de-Calais, Puy-de-Dôme, Pyrénées-Atlantiques, Pyrénées-Orientales, Saône-et-Loire, Savoie, Tarn, Tarn-et-Garonne,Var, Vaucluse och Polynésie Française.

Departement som redan har utegångsförbud;

Bouches-du-Rhône, Essonne, Haute-Garonne, Hauts-de-Seine, Hérault, Isère, Loire, Nord, Paris, Rhône, Seine-et-Marne, Seine-Maritime, Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne, Val-d'Oise och Yvelines. France 2 22/10/20

Förlängt hälsonödläge och mer pengar till vården
 
Frankrikes hälsonödläge kommer troligen att förlängas till och med den 16 februari 2021. Nationalförsamlingen kommer att diskutera frågan under helgen. Regeringen meddelade även i dag att Frankrikes sjukhus kommer att få ett extra bidrag på 2,4 miljarder euro på grund av det ansträngda hälsoläger. Le Monde 21/10/20 
 
Fler fall av corona registrerade i Alpes-Maritimes
 
Borgmästaren i Nice, Christian Estrosi, varnar för att antalet coronafall i Alpes-Maritimes ökar. Estrosi uppmanar alla medborgare att iaktta största möjliga försiktighet. Nice-Matin 20/10/20
 
Borgmästeriet i Montauroux stäng 
 
La Mairie i Montauroux, Var, håller stängt tills vidare. En anställd har testats positiv för covid-19. Var-Matin 20/10/20
 
Nytt coronaprov testas i Nice 
 
Under 15 dagar, vid Palais des expositions i Nice, testas ett nytt coronaprov. Det nya provet, som gör mindre ont än ett CPR-test, ger ett säkert svar efter 30 minuter. En liten tampong förs snabbt in i näsborren. Vid PCR-testet måste en smal bomullspinne in i näsa och svalg och provsvar kommer i bästa fall inom 48 timmar. France 3 Provence-Alpes Côte d'Azur 16/10/20
 
Tre nya coronaregler som gäller i hela Frankrike.
  • Alla privata fester, som till exempel bröllop, dop och studentfester, är förbjudna i allmänna fest- och föreningslokaler. 
  • Restauranger får striktare hygienregler. Max sex personer får sitta runt ett bord.
  • Även i privata sammanhang ska man vara högst sex personer runt ett bordet. Nice-Matin 15/10/20
Hälsonödläge - utegångsförbud i många storstäder
 
Frankrike utlyser hälsonödläge. En åtgärd för att försöka bromsa den ökade coronasmittspridningen. I kvällens direktsända tv-intervju meddelar president Macron att det i städer som klassas som Alerte maximale - maximal varningszon, under åtminstone fyra veckor, återinförs ett utegångsförbud mellan kl. 21.00-06.00. Ett förbud som börjar gälla från och med midnatt, lördag 17 oktober. Böter på 135 euro vid utgång om giltigt skäl saknas, 1 500 euro om idet upptepas. Det nya utegångsförbudet gäller i följande städer; Paris, Marseille, Aix-en-Provence, Lyon, Grenoble, Saint-Étienne, Lille, Rouen, Toulouse och Montpellier. TF1 14/10/20   
 
Direktsänd tv-intervju med Macron, onsdag
 
I morgon onsdag, kl. 19.55, kommer president Macron bli intervjuad i Élyséepalatset av journalisterna Anne-Sophie Lapix och Gilles Bouleau. Intervjun direktsänds på tv. Det spekuleras nu om att nya utegångsförbud införs i städer där coronasmittan ökar. Alerte maximale - maximal varningszon gäller förnärvarande i; Paris, Marseille, Lyon, Grenoble, Saint-Étienne och Lille. Sedan i morse är det även maximal varningszon i Toulouse och Montpellier. Le Parisien 13/10/20 
 
Fortsatt oroligt coronaläge i Alpes-Maritimes
 
Prefekten i Alpes-Maritimes, Bernard Gonzalez, meddelar att de strängare coronareglerna i Alpes-Maritimes, som infördes den 22 september, förlängs till och med den 19 oktober. Coronaläget är fortfarande préoccupant - oroande. Departementet är alltjämt klassad som Zone en alerte renforcée - förstärkt varningszon.  
  • Simhallar får ha öppet men alla omklädningsrum ska hållas låsta
  • Alla barer ska stänga senast kl 22.00, restauranger 00.30
  • Munskyddstvång gäller utomhus från 11 år mellan 08.00 - 01.00
  • Alla privata gym ska hållas stängda tillsvidare
  • Sällskap på max 10 personer får träffas på offentliga platser, sitta vid ett bord på en restaurang och umgås tillsammans utomhus
  • Alkoholförsäljning, för privat bruk, är förbjudet efter kl. 20.00 
  • Vid större folksamlingar gäller max 1 000 personer
  • Munskyddstvång gäller på alla biografer och teatrar
  • Förbud för större sällskap vid bröllopsfester i rådhus. Nice-Matin 12/10/20
Hårdare coronaregler förlängda i Var
 
Prefekten i Var, Evence Richard, meddelar att det fortfarande är munskyddstvång på alla utomhusmarknader i departementet Var till och med den 14 november. 
 
Det är även munskyddstvång i Toulon och speciella munskyddsregler i städerna; Carqueiranne, Hyères, La Crau, La Garde, La Seyne-sur-Mer, La Valette-du-Var, Le Pradet, Ollioules, Saint-Mandrier, Six-Fours-les-Plages, Cavalaire-sur-Mer, Grimaud, Plan de la Tour, Ramatuelle, Rayol-Canadel-sur-Mer, Saint-Tropez och Sainte-Maxime.
 
Alla barer och restauranger i departementet ska stänga senast kl. 00.00. De får öppnas tidigast kl. 06.00. Beslutet gäller fram till och med den 31 oktober. 
 
Sällskap på högst 30 personer får träffas, även inom familjen, i offentliga lokaler. Var-Matin 12/10/20  
 
Coronaläget något bättre i Nice
 
Hälsominister Olivier Véran meddelade under en pressträff på torsdagskvällen att 18 129 nya coronafall har registrerats i Frankrike under de senaste 24 timmarna. Städerna Lille, Grenoble, Lyon och Saint-Etienne klassas som maximala varningszoner, zones d'alerte maximales. I Nice har dock coronaläget förbättrats under de senaste dagarna. Le Figaro 08/10/20   
 
Alerte maximale i Paris
 
Paris höjer sin varningsnivå för covid-19. Maximal varningszon i huvudstaden med förstäder. Caféer och barer stänger från och med i morgon, 6 oktober, under minst två veckor. Även sport- och simhallar samt gym håller stängt. Le Parisien 05/10/20
 
Nattstängda barer och restauranger  i Var
 
Prefekten i Var, Evence Richard, meddelar att alla barer och restauranger i departementet ska stänga senast kl. 00.00. De får öppnas tidigast kl. 06.00. Beslutet gäller fram till och med den 15 oktober. var.gouv.fr 30/09/20
 
Strängare coronaregler - vad gäller i Alpes-Maritimes?
 
Det rådde en viss förvirring i går bland gym-, restaurang och barägare samt anställda på simhallar i Alpes-Maritimes. Vem får ha öppet och vilka öppettider gäller?
  • Alla privata gym ska hållas stängda tillsvidare.
  • Simhallar får ha öppet men alla omklädningsrum ska hållas låsta.
  • Alla barer ska stänga senast kl 22.00, restauranger 00.30.
  • Masktvång gäller utomhus från 11 år mellan 08.00 - 01.00. Speciella regler i Antibes, Cannes, Grasse och Valbonne. Nice-Matin 29/09/20
Antalet smittade i de olika zonindelningarna
 
Färsk statistik presenterades i dag från den franska Folkhälsomyndigheten - Ministère des solidarités et de la santé. 
I Marseille-Aix-en-Provence och Guadeloupe - Zone en alerte maximale. Där är antalet nya coronasmittade 250 fall per 100 000 invånare.
I Nice, Bordeaux, Lille, Lyon, Montpellier, Paris med förorter, Rennes, Rouen, Saint-Etienne, och Toulouse - Zone Alert Renforcée. Där är antalet nysmittade 150 fall per 100 000 invånare.
I Zon Alerte, 69 departement där Var ingår, är antalet nysmittade fall 50 per 100 000 invånare. Ministére des solidarités et de la santé 24/09/20
 
Corona - Frankrike får en ny zonindelning
 
Hälsominister Olivier Véran meddelade på onsdagskvällen, 23 september, att Frankrike har fått en ny zonindelning. Marseille-Aix och Guadeloupe befinner sig i Zone en alerte maximale - maximal  varningszon. Bland annat kommer alla barer och restauranger, från och med lördag, hållas stängda tills vidare. Även alla offentliga lokaler, som inte följer ett strikt sanitärt protokoll, kommer också att vara stängda.
 
Nice, i Alpes-Maritimes, är klassad som Zone en alerte renforcée - förstärkt varningszon. Här kommer restauranger och barer från och med måndag att stänga senast kl. 22.00, restauranger 00.30. Alla gym och sporthallar stängs också tills vidare. Övriga städer som är klassade i förstärkt varningszon är Bordeaux, Grenoble, Lille, Lyon, Montpellier, Paris med förorter, Rennes, Rouen, Saint-Etienne och Toulouse.
 
Departementet Var klassas som Zone d'alerte - varningszon. Inga strängare regler har meddelats. Nice-Matin, Le Figaro och LCI 23/09/20
 
Strängare coronaregler i hela Alpes-Maritimes
 
Prefekten i Alpes-Maritimes, Bernard Gonzalez, meddelar att coronareglerna som infördes i Nice den 18 september nu gäller i hela departementet Alpes-Maritimes
  • Sällskap på max 10 personer får träffas på offentliga platser, även utomhus.
  • Alkoholförsäljning, för privat bruk, är förbjudet efter kl. 20.00 
  • Alla barer är stängda mellan kl. 00.30 - 06.00.
  • Vid större folksamlingar gäller max 1 000 personer.
  • Masktvång gäller på alla biografer och på teatrar.
  • Förbud för större sällskap vid bröllopsfester i rådhus. 
  • Obligatoriskt med ansiktsmask när det inte går att hålla avstånd.

France 3 Provence-Alpes Côte d'Azur 22/09/20

Inga tester i morse vid gränsen till Italien
 
Nice-Matin kan rapportera att det i morse inte var några coronakontroller vid gränsen in till Italien. Ingen granskning varken vid betalmotorvägen i Ventimiglia eller vid gränsövergången i Saint-Ludovic och Saint-Louis i Menton. Om kontrollerna införs, gäller det inte för de som stannar i Italien under 72 timmar och inte heller för arbetspendlare. Nice-Matin 22/09/20