Denna sida använder cookies. Klicka på knappen för att se hur vi hanterar dessa på Rivieraklubben.com

 

Håll dig informerad om hälsoläget i Frankrike

 1. Utegångsförbud
 2. Intyg
 3. Appen TousAntiCovid
 4. Covidtest
 5. Vaccination
 6. Monaco
 7. Italien
 8. Urval av informationskanaler
 9. Resor och resesjukförsäkring
 10. Tips i coronatider
 11. Senaste nytt

 

1. Utegångsförbud

Gradvis uppöppnande från 3 maj

deconfinement kalender hemsidan

Från och med måndag 3 maj kan vi röra oss fritt dagtid men utegångsförbudet gäller fortfarande från kl 19.00-06.00 fram till den 19 maj, därefter senareläggs tiden för utegångsförbudet succesivt.

Fyra datum representerar fyra etapper för att kunna öppna upp landet utan att ta alltför stora risker. Sammanfattningsvis gäller följande:

 • 3 maj. Dagtid upphör kravet att visa intyg och det blir fritt att förflytta sig inom landet. Fortsatt utegångsförbud kl. 19.00-06.00.
 • 19 maj. Utegångsförbudet senareläggs till kl. 21.00. Butiker, uteserveringar, museer, teatrar och biografer kan öppna i begränsad utsträckning. 
 • 9 juni. Utegångsförbudet senareläggs till kl. 23.00. Caféer, restauranger får ha öppet även inomhus med högst sex personer per bord. Även gym öppnar. Större evenemang, som till exempel festivaler, sportarenor och mässor, kan ta emot 5000 personer med intyg om att man är vaccinerad eller har genomfört ett negativt Corona-test. 
 • 30 juni. Slut på utegångsförbud om hälsoläget tillåter.

Utegångsförbud kvällstid kl. 19.00-06.00 

 • Ett intyg med giltigt skäl måste fyllas i för att vistas ute under utegångsförbudet. Intyget kan laddas ner från inrikesministeriets hemsida www.interieur.gouv.fr eller via sökappen TousAntiCovid. Se vidare nedan under punkt 2 Intyg. 
 • Giltiga skäl till att vistas ute under utegångsförbudet: arbete, besök hos läkare, sjukhus och apotek. Barnpassning, assistera en handikappad person eller familjemedlem, ta en kort promenad med husdjur. Transit i samband med långresa från tåg/busstation eller flygplats finns även med som undantagsskäl, och man bör då även kunna visa kopia på biljett och eventuellt adressbevis på slutdestination. 

Annat att komma ihåg

 • Fortsatt förbud för större folksamlingar, max 6 personer får träffas utomhus. 
 • Vid smitta gäller självisolering under 10 dagar. 
 • Alla restauranger, caféer, barer, nattklubbar, biografer och teatrar är fortsatt stängda. En del restauranger har hämtmat och vissa fik säljer kaffe. Några museiparker har öppet i begränsad utsträckning.

Resor till och från Frankrike

 • Inresa till och utresa från Frankrike, från eller till länder utanför Europeiska unionen avråds, utom av tvingande skäl. 
 • Inresa till och utresa från Frankrike, från eller till änder inom EU/EES är möjliga. Resa till primärboende i Frankrike eller inom EU kräver inget undantagsskäl vid resor via Frankrike.
 • Alla inresande till Frankrike ska kunna visa upp ett negativt PCR-test, ett intyg om att man inte har varit i kontakt med någon som är covidsmittad, och rekommenderas att gå i självisolering i 10 dagar samt att efter 10 dagar ta ett nytt PCR-test.
 • Läs mer nedan under punkt 9 Resor, där du hittar mer information och länkar till reseintyg.

 

2. Intyg för att gå utanför hemmet

 
Attestations de deplacement largeur 960
 
För att gå ut under utegångsförbudet kvällstid (kl. 19.00-06.00) måste man ha giltigt skäl och ha med sig ett intyg där detta framgår:
 • Yrkesverksamma, undervisning och utbildning
 • Läkarbesök eller inköp av medicin som inte kan skjutas till ett senare tillfälle
 • Tvingande familjeskäl, för att hjälpa en sjuk eller särskilt behövande, eller barnomsorg
 • Förflyttning av person med funktionsnedsättning och dennes personliga assistent
 • Vid kallelse till rättsligt eller administrativt ärende
 • Förflyttning på grund av deltagande i uppdrag av allmänt intresse
 • Transit från tåg/busstation eller flygplats i samband med långdistansresa
 • Kort tur för att rasta husdjur runt hemmet (max 1 km från hemmet) 
 
Intyget kan laddas ner ner i telefonen via appen TousAntiCovid och från inrikesministeriets hemsida HÄR på engelska och franska. Se översättning till svenska av intyget HÄR.
 
Böter och fängelsestraff om man inte respekterar utegångsförbudetMan riskerar böter på 135 € vid utgång om giltigt skäl och intyg/adressbevis, saknas, denna höjs till 375 € om den inte betalas i tid. Vid ny bot inom två veckor får man betala 200 € respektive 450 € om den inte betalas i tid. Vid tre böter inom 30 dagar riskerar man böter på 3 750 €, samt fängelsestraff upp till 6 månader. 

Obs! Särskilt intyg krävs även vid inresa till Frankrike (läs mer nedan under punkt 4 Covidtest och punkt 8 Resor).

 

3. TousAntiCovid

logo TousAntiCovid

Appen TousAntiCovid, går att ladda ner gratis. Du ser antal smittade, får ett meddelande om du befunnit dig nära någon annan som varit smittad och om du själv har smittats kan du dela uppgiften i appen för att varna personer som du har varit i kontakt med. Här kan du även ladda ner det allmänna intyget för att gå ut. Nytt är att du kan ladda ner negativa coronatester för ett framtida resecertifikat och coronapass och inom en snar framtid ska man även kunna ladda ner intyg av vaccination.
 
 

4. Covidtest 

Covidtest & Intyg:

Krav på negativt PCR-test vid inresa till Frankrike

 • Negativt PCR-test: Från och med 24 januari midnatt införs krav på negativt PCR-test 72 timmar före inresa i Frankrike även för EU-resenärer som kommer med flyg. Från och med 31 januari gäller kravet även den som kommer in i landet landvägen, dvs med bil eller tåg, eller med färja. Se franska UD:s hemsida. Läs även mer på Frankrikes ambassad i Sveriges hemsida här: https://se.ambafrance.org/COVID-19-Information-om-atgarder-vid-inresa-till-Frankrike.

 • Hälsointyg (attestation de déplacement et de voyage): Alla personer över 10 år som reser in i Frankrike måste även fylla i ett intyg att man har ett negativt PCR-test och inte uppvisar några symptom. För barn upp till 10 år ska man ha med ett intyg där man försäkrar att barnen inte har några Covid-19-symptom och att barnet inte varit i kontakt med någon som bekräftas sjuk i Covid-19 under de senaste 14 dagarna före resan. Du hittar intygen via följande länk: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage och finns även HÄR i pdf-format.

 • Intyg för att förflytta sig inom Frankrike (attestation de déplacement dérogatoire): Tänk även på att du som reser in till Frankrike och behöver röra dig under utegångsförbudet även ska fylla i intyg om undantag för att förflytta sig under utegångsförbudet. Se ovan, punkt 2.

 

Test i Frankrike:

Via hälsoministeriets hemsida Santé.fr: https://sante.fr/recherche/trouver/DepistageCovid söker du efter testcentra (RT-PCR) i varje kommun.

För Alpes-Maritimes har även Nice Matin lagt in ett sökformulär för att hitta ett testcentra i varje stad: Nice Matin har ett sökformulär för att hitta testcentra (se slutet av artikeln finns ett sökfält där du lägger in namnet på din stad).

I Var finns uppgifter om fem tillfälliga testcentra via prefekturens hemsida.

På laboratoriekedjan Bioesterel tar de emot för provtagning utan remiss och utan Carte Vitale. Man bokar tid på deras hemsida, www.bioesterel.fr, via ett formulär som du hittar här

 

5. Vaccination

Det är sjukvårdspersonal över 50 år eller i riskgrupper, anställda i hemtjänsten och personer och personal på äldreboenden som vaccineras i första ledet (totalt cirka 1 miljon personer). Vaccinationen tillhandahålls av Assurance Maladie utan kostnad för den som är skriven i Frankrike. I andra ledet ska alla från 75 år samt andra som befinner sig i särskilt utsatta riskgrupper vaccineras. De i riskgruppen måsta ha en remiss från husläkare för att få vaccinet. Därefter ska man vaccinera åldersgruppen 65-74 år och övriga riskgrupper. Som tredje led kan övriga vuxna vaccineras.

I presidentens tal den 31 mars meddelade Emmanuel Macron att han mer än någonsin räknar med massiva vaccinleveranser i april för att övervinna hälsokrisen. Hittills har cirka 8,2 miljoner fransmän fått en första dos och 2,8 miljoner har vaccinerats med två doser. Från och med den 15 maj kommer personer över 50 år att vaccineras och från mitten av juni, alla personer under 50 år. Presidenten upprepade sitt löfte om att till slutet av sommaren vaccinera alla fransmän över 18 år som så önskar.

Även EU-medborgare som inte är skriven i Frankrike ska kunna vaccinera sig, genom att uppvisa EU-kort.

Tidbokning kan göras dirket på hemsidan sante.fr eller ring tel. 0800 009 110 eller via apparna Doctolib, Maïa ochKeldoc

Sök mer information om anmälan på din kommuns hemsida eller efter ett vaccinationscentra via följande länk:  https://sante.fr/carte-vaccination-covid och för Alpes-Maritimeshttps://alternativi.fr/annuaire/centre-vaccination-covid/alpes-maritimes och Varhttps://alternativi.fr/annuaire/centre-vaccination-covid/var

Ta med ett id-kort och Carte Vitale/EU-kort.

Det finns även andra länkar för att hitta lediga vaccinationstider eller för att anmäla sig för att bli kontaktad om det finns "överblivna" vaccindoser, som annars skulle ha slängts bort:

 

6. Monaco

monaco 1

 
Följande gäller från och med 19 april 2021:

Från och med måndag, 19 april till och med den 3 maj, kommer Monaco att lätta på coronarestriktionerna. Utegångsförbudet flyttas fram till kl. 21.00 och restaurangerna kommer att ha öppet till kl. 21.30. Ett intyg krävs som bevis på att man varit ute och ätit och gästerna måste vara hemma senast kl. 22.00. Restaurangbesöket måste även bokas i förtid. Endast monegasker och hotellgäster har rätt att äta ute. 

 • Utegångsförbud, mellan kl. 21.00-06.00. Giltiga skäl för att gå ut under utegångsförbudet är arbete, hälsa, tvingande familjeskäl eller kort promenad för att rasta husdjur.
 • Monegasker och hotellgäster har rätt att äta på restautrang fram till kl. 21.30, restaurangbesök som måste förbokas. 
 • Besök i landet förbjudet för alla som inte bor eller arbetar i Monaco. 
 • Restauranger är lunchöppna för boende eller arbetande i Monaco. 
 • Krav att bära munskydd på alla offentliga platser inom- och utomhus från 5 år.
 • Distansarbete är obligatoriskt, endast med ett fåtal undant till exempel sjukhuspersonal. 
 • Myndigheter, affärer, banker, hotell och vissa offentliga etablissemang såsom museer har öppet.
 • Sport- och simhallar samt gym är stängda
Uppdaterad information och länkar till intyg finns på regeringens hemsida både på engelska och franska via följande länkar:

För resor till Monaco krävs negativt PCR-test eller karantän, läs mer här.

 
 

7. Italien

flagga italien

Situationen har förbättrats i vårt grannland och från och med måndag 26 april är Ligurien liksom stora delar av Italien klassat gult igen. Uteserveringar och biosalonger öppnar i flera regioner.

Restriktioner återstår dock vid resor över gränserna, och vid inresa krävs fortfarande att man kan uppvisa giltigt skäl (yrkesverksamhet) eller negativt PCR-test. En självförsäkrans ska fyllas i. Läs mer om restriktioner, om vad som gäller när man reser in i Italien från Frankrike samt vilka intyg som krävs på följande webbsidor:

8. Informationskanaler för att hålla koll på vad som gäller i Coronatider: 

 

Internationellt (resor):

 

Nationellt:

 

 Regionalt:

 

Kommunalt:

 

9. Resor & Resesjukförsäkring

Resor till- och från Frankrike
 
Nedanstående information innehåller allmänna upplysningar om vad som gäller vid resor under rådande förhållanden. Den innehåller även specifik information för dig som har, eller funderar på att teckna, Rivieraklubbens Resesjukförsäkring 2021. 
 
Gränserna inom EU är öppna och det går att resa mellan Frankrike och Sverige.
 

Krav på negativt PCR-test vid inresa till Frankrike

 • Negativt PCR-test: Krav på negativt PCR-test 72 timmar före inresa i Frankrike krävs för alla inresande. Se franska UD:s hemsida. Läs även mer på Frankrikes ambassad i Sveriges hemsida här: https://se.ambafrance.org/COVID-19-Information-om-atgarder-vid-inresa-till-Frankrike. Bilresa ska undvikas under utegångsförbudet. Kommer man med flyg under utegångsförbud ska man även kunna visa upp intyg (se ovan) och flygbiljett. Håll er välinformerade och följ lokala myndigheters råd och anvisningar på plats. Lokala restriktoner och regler kan snabbt förändras.

 • Hälsointyg (attestation de déplacement et de voyage): Alla personer över 10 år som reser in i Frankrike måste även fylla i ett intyg att man har ett negativt PCR-test och inte uppvisar några symptom. För barn upp till 10 år ska man ha med ett intyg där man försäkrar att barnen inte har några Covid-19-symptom och att barnet inte varit i kontakt med någon som bekräftas sjuk i Covid-19 under de senaste 14 dagarna före resan. Du hittar intygen via följande länk: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage och finns även HÄR i pdf-format.

 • Intyg för att förflytta sig inom Frankrike under utegångsförbudet (attestation de déplacement dérogatoire): Tänk även på att du som reser in till Frankrike bör fylla i intyg om undantag för att förflytta sig om man kommer in i landet under utegångsförbudet. Se ovan, punkt 2.
Ladda ner sökappen UD Resklar för att aktuell information om resmålet. Uppstår akuta problem vid hemresa, kontakta UD:s konsulära nödjour - tel. +46 8 405 50 50. 

Flyg: Det är fortfarande begränsningar i flygtrafiken mellan Sverige och Frankrike. Att tänka på:

 • I Frankrike är det obligatoriskt att bära medicinsk ansiktsmask på flygplatserna och ombord på alla flygningar.
 • Temperaturen kan tas innan ombordstigning, får vara max 38°C.
 • Negativt Covid-19 test högst 72 timmar gammalt, krävs för inresande även från EU-länder och oavsett om man är vaccinerad.  
 • Butiker på flygplatsen kan vara stängda.
 • Tänk på att vara ute i god tid då säkerhetskontrollerna kan ta tid och ändringar av flyg kan uppstå på grund av reducerad personal på flygplatsen. 
 • Kontrollera alltid med flygbolaget vilka regler som gäller. 

 

Uppdaterad reseinformationen från Sveriges ambassader i de olika länderna:

 

Andra informationskanaler om reseregler:

 

Rivieraklubbens Resesjukförsäkring 2021:

 • Försäkringen gäller om man inte trotsat ett eventuellt reseförbud (starkare än reseavrådan). Försäkringen täcker eventuell sjukhusvård, såvida resan inte påbörjades efter att reserestriktionerna infördes, även för behandling av Coronavirus.
 • Coronaviruset har klassats som en pandemi, och händelser orsakade av detta täcks inte av försäkringen. Detta gäller t.ex. inställda flyg, ändrad hemresa, extra kostnader för hotellvistelse m.m. Avbeställnings-/annullationsskydd täcks aldrig av klubbens resesjukförsäkring. Sådana kostnader får man stå själv. Om ditt flyg är inställt bör du kontakta flygbolaget för eventuellt ersättningsflyg. Se även UD:s allmänna råd till resenärer med avseende till Coronasituationen som vi länkat till ovan.
 • Försäkringen täcker inte medicin/vård för en åkomma man redan är under behandling för. Kostnader som uppstår för behov av sådan vård/mediciner om man blir kvar på plats under längre tid än planerat får man normalt stå för själv.
 • Reseskyddet kan inte förlängas utöver 90 dagar från utresedatum.  
 • För assistans från Resesjukförsäkringen:
  • Ring AXA Assistans innan du uppsöker vård på telefonnummer + 33 (0) 1 55 92 27 62. Denna servicelinje är öppen alla dagar dygnet runt. För frågor finns det även möjlighet att kontakta AXA Assistance på mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
  • Uppge namn och kontraktsnummer 0803956.


Europeiska sjukförsäkringskortet och intyg om rätt till vård i Sverige: För dig som befinner dig inom EU är Europeiska sjukförsäkringskortet fortsatt giltigt, med möjlighet att få vård under samma förutsättningar som respektive lands invånare.

De flesta svenska pensionärer som är skrivna i Frankrike bör ha fått ett intyg från Försäkringskassan i Sverige som ger rätt till vård i Sverige på samma sätt som för de som är skrivna där (med undantag för pensionärer som tidigare har varit yrkesverksamma i Frankrike). 

Läs mer på hemsidan om sjukvård inom EU.

 

10. Tips i coronatider (klicka på rubriken för att se tipsen)

 

11. Läs fler nyheter under Ur det franska nyhetsflödet här